PROTETICA DENTARA este specialiatea care se ocupa de inlocuirea dintilor pierduti, in vederea obtinerii unei danturi complete, echilibrata din punct de vedere functional si estetic.

TIPURI DE LUCRARI PROTETICE:
1. Fixe
a. Coroane
b. Punti
c. Incrustatii
d . Fatete

2. Mobilizabile – protezele dentare
1. a. COROANA – acopera un singur dinte care are nevoie de un invelis de protectie, in cazul unei distructii extinse
1. b. PUNTEA DENTARA- inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa, fiind fixata la extremitati de dintii vecini lipsei sau pe implante dentare.
Puntile si coroanele dentare pot fi:
– metalo-ceramice, pe suport metalic
– FARA METAL – ceramica presata sau zirconiu
1. c. INCRUSTATIILE – sunt o varianta mai putin invaziva decat coroanele, atunci cand distructia dintelui nu e asa extinsa. Sunt o varianta mai buna decat obturatiile clasice din compozit (plombele), avand rezistenta mai mare in timp.
1. d. FATETELE – folosite pentru a imbunatati estetica dintilor si a rezolva probleme ca – modificarile de culoare, suprafata sau forma neregulata. Sunt fabricate din ceramica sau zirconiu.

PROTEZELE DENTARE
Sunt solutii pentru pacientii care au pierdut cea mai mare parte din dantura si carora nu li se potriveste un tratament prin implante osteointegrate.
Pot fi totale sau partiale. O solutie excelenta sunt PROTEZELE SCHELETATE, cu o mentinere si stabilitate superioare protezelor clasice, mult mai confortabile, mai usor de purtat si mai durabile.