Fiecare dinte este un organ de sine statator, care este hranit, care primeste si transmite impulsuri nervoase. Aceste functii sunt asigurate de axul vasculo-nervos al dintelui, nervul, alcatuit din vase de snage si nervi. El se afla in interiorul dintelui, protejat de smalt si dentina. Cariile extinse care ajung la nerv, fracturile si traumatismele afecteaza nervul, de cele mai multe ori ireversibil. Afectiunile pulpei dentare sunt deosebit de dureroase si periculoase, putand afecta si tesuturile de sustinere a dintelui (parodontita), ajungandu-se chiar la pierderea acestuia.

In prezent, extractia dentara este o solutie de ultim moment, folosita atunci cand toate celelalte metode au dat gres. Practicienii fac orice efort pentru a pastra dintii, care sunt in continuare organele cel mai bine adaptate la functia masticatorie.
In arsenalul terapeutic endodontic modern exista metode de conservare a pulpei dentare, iar cand acest lucru nu mai este posibil, de extirpare a ei si de umplere tridimensionala a spatiului endodontic. In cazul in care afcetiunea are si o componenta infectioasa, dispunem de numeroase antibiotice locale, foarte eficiente, pentru a steriliza radacinile dintilor. Fiecare etapa a tratamentului este minutios controlata electronic si radiologic, pentru a asigura calitatea extirparii si a obturatiei de canal. Zona de lucru se izoleaza de restul cavitatii bucale folosind sidteme performante (RUBBER DAM/DIGA), pentru a asigura un mediu curat de lucru. Largirea canalelor se poate face cu sisteme de ace rotative, controlate electonic, pentru o mai mare acuratete si o viteza de lucru superioara, tradusa prin timp mai putin petrecut pe scaunul stomatologic si sedinte mai putine.

Dintii tratati si obturati corect inseamna cavitati bucale lipsite de infectii, lucrari protetice ancorate pe stalpi siguri, lipsa durerii, durata de viata a lucrarilor mai lunga si aparitia nevoii de tratamente mai complicate si mai costisitoare mult mai tarziu sau deloc.
Endodontia de calitate inseamna suport de calitate pentru protetica de calitate, inseamna abordare rationala, conservativa a tratamentului, cu gandul la binele pacientului.