Ce este boala parodontala?
In mod obisnuit, la nivelul cavitatii bucale exista bacterii, inofensive. Boala parodontala apare atunci cand numarul bacteriilor creste semnificativ, iar bacteriile periculoase (numite patogene) sunt mai multe decat cele inofensive (numite saprofite).
Forma usoara a bolii parodontale este gingivita, prezenta la un numar mare de pacienti. Gravitatea gingivitei variaza de la usoara, cand exista o igiena foarte buna, pana la grava, generalizata, cu sangerari gingivale si simptomatologie dureroasa. Netratata, gingivita se agraveaza, inflamatia se extinde si la structurile mai profunde de sustinere a dintelui si devine ireversibila.
Prima metoda de aparare impotriva bolii parodontale este profilaxia – igiena riguroasa, alimentatie rationala, controale si igienizari periodice. Cand gingivita se agraveaza si tesuturile de sustine a dintelui sunt afectate ireversibil, e nevoie de tratamente mai complicate, chirurgicale, prin care restabilim forma initiala si starea de sanatate a tesuturilor.

Simptomele bolii parodontale sunt:
1. Sangerarea gingiilor
2. Respiratie urat mirositoare persistenta
3. Retractia gingivala, senzatia de dinti mai lungi.
4. Mobilitatea dentara
5. Abcese, puroi etc.

Factorii de risc ai bolii parodontale sunt:
varsta, constelatia hormonala (estrogeni), fumatul, igiena deficitara, deficienta de vitamina C, boli generale, in special metabolice (diabet) sau hormonale (in special cu afectarea tiroidei).

Complicatiile bolii parodontale sunt multiple, cea mai grava, finala, fiind pierderea dintilor.
Tratamentul bolii parodontale nu poate fi decat o stransa colaborare intre medic si pacient. O rata de succes ridicata e rezultatul direct al asocierii tratametului profesional cu o intretinere adecvata la domiciliu. Complexitatea tratamentului profesional este strans legata de gravitatea bolii parodontale. Se incepe cu detartrajul si periajul profesional si planarea radiculara. Urmatoarea etapa este chiuretajul parodontal in camp inchis, care consta in indepartarea completa a bacteriilor si a tesutului bolnav din pungile parodontale. Chiuretajul parodontal in camp deschis este o interventie chirurgicala prin care se curata radacinile dintilor, se indeparteaza tesutul bolnav sub inspectie vizuala directa, gingia acoperitoare fiind indepartata pe parcursul intreventiei, pentru a usura accesul. Este o manopera mult mai precisa si mai eficienta, multumita faptului ca se face prin acces direct la suprafetele afectate, controlul chiuretajului fiind mult mai bun. Chiuretajul poate fi urmat de reconstructia tesutului gingival si a osului, tehnicile chirurgicale variind in functie de cazul clinic. Se asociaza cu tratamentul chirurgical administrarea de antibiotice, local si pa cale generala.

Indiferent de tipul tratamentului instituit, e foarte important de retinut ca obiceiurile alimentare sanatoase si igiena orala stricta sunt critice in prevenirea bolii parodontale si mentinerea rezultatelor tratamentului.